Guide: 7 trin til at kontrollere ægthed af guld

Indholdsfortegnelse

Ægte guld

Har du oplevet at arve smykker? Eller at du blot har smykker liggende derhjemme, hvor du kunne tænke at der kunne være tale om ægte guld?

For at få den helt korrekte vurdering anbefales det, at man opsøger en professionel. De har adgang til udstyr, som ellers ikke er tilgængeligt. Dette betyder med andre ord også, at deres vurdering vil være fuldkommen korrekt.

Der er dog et par tips du kan bruge til selv at kontrollere ægtheden af dine guldsmykker. Disse tips vil du også kunne bruge, hvis du opdager et interessant smykke, som du formoder kan være ægte guld.

Disse 7 trin er yderst simple, men man skal dog være opmærksom på, at der blot er tale om et ca. Man kan få en ret god fornemmelse på, om der skulle være tale om ægte guld, men for at få et 100% svar og derved også få tilknyttet Guldpriser til guldet, skal man have fat i en ekspert på området. 

7 trin

 1. For at kunne gøre tingene lettere for dig, anbefales det at man har brug for en juveléret forsegling. Her kan et ganske almindeligt forstørrelsesglas dog også gøre det.
 2. Efterfølgende skal du finde et sted med godt lys. Dette er fordi du nu skal kigge efter et lille metalmærke på smykket. Mærket skal enten være ovalt eller rektangulært og i samme farve, som spænde og smykke.
 3. I det tredje trin skal man lede efter markeringer på smykket.
 4. Når du har fundet dette mærke, skal du altså  kigge nøje på begge sider. Her vil du kunne opdage renheden af guld markeret i karat.
 5. Hvis du finder en markering er der tale om ægte guld. Der vil normalt være tale om 14 karat. Det vil med andre ord sige omkring 58,5 procnt guld, som derfor har stemplet 585.
  10 karat er ca. 42 procent guld, men er dog ikke særlig udbredt og chancen for, at du støder på dette er lille.
  8 karat vil være stemplet med 333.
 6. Hvis du opdager EP eller GP på mærket, vil det betyde at smykket er belagt med guld. Det betyder med andre ord også, at der desværre ikke er tale om rent guld.
 7. Sidste trin går ud på, at hvis du ikke kan finde nogle markeringer, kan du derved også komme til at kontrollere ægtheden på en anden måde.
  Hvis guldet falmer eller muligvis allerede er falmet, er der altså ikke tale om ægte guld. Hvis smykkerne er både matte og sølvfarvede er det sandsynligvis ikke ægte guld. Ægte guld falmer nemlig ikke. 
Scroll to Top