Økonomi som studerende

Økonomi som studerende

Hvis du læser dette har du højest sandsynligt søgt efter en måde til hvordan du som studerende kan få bedre overblik og dermed styr på din økonomi eller søgt direkte på økonomi som studerende. Der er en lang række områder vi kommer igennem hvor du enten kan tjene nogle penge eller spare penge så din økonomi bliver bedre under dit studie.

Økonomi som studerende
SU

SU

Som studerende i Danmark kan du få SU fra du fylder 18 og læser på en ungdomsuddannelse eller en vidergående uddannelse. Du har 70 SU-klip hvor hvert klip svarer til en måneds SU. Du kan altså dermed modtage SU i helt op til 6 år så længe du læser videre. Dine SU klip bliver først trukket fra niveauet “vidergående uddannelse”. Dvs. at hvis du får SU på en ungdomsuddannelse bliver der altså ikke trukket fra i dine SU-klip.

Hvor meget kan jeg få i SU?

Der er mange forskellige faktorer der spiller ind ift. hvor meget du kan få udbetalt i SU som studerende. Vi har opsat en række forskellige scenarier der forklarer de forskellige SU-satser som vi senere beregner ind i din økonomi som studerende.

SU Satser

De forskellige satser afhænger overordnet af 4 ting.

  1. Dit uddannelsesniveau
  2. Om du er hjemmeboende eller udeboende
  3. Din alder
  4. Om du er forsørger

Find de præcise og opdaterede satser på SU.dk egen hjemmeside.

Ungdomsuddannelse og hjemmeboende

Er du 18 eller 19 år, er grundsatsen 946 kr. pr. måned. Herefter bliver der kigget på dine forældres indkomst. Hvis dine forældre tjener mindre end 582.351 kr. om året kan du få et tillæg til din SU der afhænger af det præcise beløb dine forældre tjener.

Ungdomsuddannelse og udeboende

Er du 18 eller 19 og er allerede flyttet hjemmefra afhænger din SU stadig af dine forældres indkomst, men nu også af afstanden i KM dine forældre bor fra skolen. Bor dine forældre eks. 50 km. fra din skole kan du få fuld SU da det ikke længere anses som værende muligt for dem direkte at forsøge dig.

Er du fyldt 20 og bor ude på en ungdomsuddannelse kan du få maksimal SU som er 6.090 kr.

Videregående uddannelse og hjemmeboende

Som for ungdomsuddannelsen afhænger det også her af dine forældres indkomst og overstiger hustandens indkomst denne grænse for du kun udbetalt grundsatsen. Det maksimale du kan få er 3.028 kr. pr. måned.

Videregående uddannelse og udeboende

Som udeboende er SU-satsen 6.090 kr. pr. måned.

SU-satser for forsørgere

Som forsørger på en SU berettiget uddannelse får du 6.090 kr. pr. måned i SU. Denne sats er fast med mindre du er enlig forsøger. Som enlig forsøger kan du nemlig få et ekstra tillæg som kaldes “forsørgertillæg” og denne er yderligere 6.090 kr. pr. måned, hvilket vil sige en dobbelt SU.

Er dette stadig ikke nok kan alle SU berettigede supplere med et SU lån, som er langt billige end de mange alternative lånemuligheder der eller findes.

Satser for SU-lån

Som SU-modtager kan man vælge at ansøge om SU-lån. Det kan man få efter en godkendt ansøgning og det kan man så få udbetalt i de måneder man ønsker. Det kan tidligst blive udbetalt fra den måned man søger om lånet. Typisk vil lånet blive udbetalt om torsdagen den efterfølgende uge fra man har ansøgt.

Man kan vælge at få udbetalt SU-lån hver måned eller lade dem stå på sin lånekonto og kun trække lånet ud såfremt man har behov for det.

Udeboende
Bliv boende hjemme

Bliv boende hjemme

Der er ingen tvivl om at det vil være fordelagtigt for dig at blive boende hjemme. Der er utrolig mange omkostninger forbundet med at flytte hjemmefra. Især første gang! Der skal købes alt fra service til møbler og mad – hver dag. Hvis der står mad på bordet, huslejen ikke er alt for høj og det er gode omgivelse – så bliv for gud skyld boende hjemme så længe som muligt og lad din økonomi som studerende forblive uden alt for mange fast udgifter!

Studierabat
Studierabatter

Studierabatter

De fleste butikker i Danmark tilbyder faktisk en eller anden form for studierabatter, men mange steder er dårlige til at vise det. Gør det da derfor til en vane at spørge inden du betaler for noget, om de kører med studie rabatter. Worst case så får du et nej desværre og i rigtig mange tilfælde vil du opleve at du kan få beløb som 10% trukket fra i prisen. Det løber op i mange penge på et helt år hvis man er god til at drage fordel af dette og lad os være ærlige, økonomi som studerende er ikke den bedste så alt i økonomien tæller. Især på restauranter og andre spisesteder kan du være heldig og få studierabat.

Sælg brugte ting
Sælg dine brugte ting

Sælg dine brugte ting

Vi kender det allesammen: ting flyder i tøj-skabet, under sengen i skufferne og de ligger egentligt bare og samler støv. Mange af de ting du ikke længere bruger kan du sælge og få en håndøre for. Vi venter ofte for lang tid med at sælge brugte ting fordi vi holder fast i dem og “vi kommer sikkert til at bruge det på et tidspunkt”…

Men det er ofte ikke tilfældet. Sæt dine ting til salg løbende på sider som DBA, Facebook markedsplads eller lign. og om det så er et mindre beløb du kan få for dine ting – så det bedre end at smide dem ud i sidste ende.

Studiejob
Studiejob

Studiejob

Et studiejob kan stort set være alle slags job. Det kan være alt fra medarbejder på et kontor til lagerarbejder. Det vigtigste er ofte at du bare kommer i gang og holder din økonomi sund. Det bedste tidspunkt og finde et job på er også ofte når du allerede har et job. På den måde undgår du nemlig at stresse over din økonomi og hvis du virkeligt ikke kan lide jobbet presser det dig også til at finde et andet. Når du skal finde et job kan det dog med stor fordel være et job der også har relevans til dit studie. Der er lidt forskellige måder at kommer ind på det rigtige job og vi nævner herunder 2 forskellige: Netværk og praktik.

Netværk

De fleste har et netværk de kan søge hjælp hos – om de er klar over det eller ej. Der er også mange der er bange for at bruge sit netværk, men ofte vil folk gerne hjælpe og hvis man bliver spurgt føles det også ofte godt fordi det fortæller folk du har tillid til at de kan hjælpe! Start hos de nærmeste. Er der noget der arbejder indenfor samme område? I en virksomhed der har en afdeling der laver hvad du gerne vil? Del opslag på sociale medier og spørg efter hjælp samtidig med at du tager konkret kontakt til folk i din omgangskreds eller folk i din omgangskreds omgangskreds.

Praktik

Lad os sige du drømmer om et job i Virksomhed A, men de er ikke på udkig efter nye medarbejdere på nuværende tidspunkt. I så fald kan du med fordel spørge om de kunne være interesserede i at få en praktikant ind. På den måde kan virksomheden få noget gratis hjælp og du kan få mulighed for at mærke om det er det rigtige sted for dig.

Budget
Læg et budget

Læg et budget

Uanset om du har mange udgifter eller ej kan det være en stor fordel at lægge et budget. Når vi kigger på din økonomi som studerende. Det giver dig et overblik over hvilke omkostninger du har og vil i mange tilfælde endda chokerer dig hvor du bruger penge. Med et budget over din økonomi kan du se hvor du skal spare nogle penge hver måned. Og hvor du egenligt kan bruge lidt mere end du allerede gør. Det kan være du skal spare lidt på kaffe på diverse caféer, men til gengæld få flere penge til tøj og andet hygge.

Jo flere punkter i din økonomi du sætter budget på jo flere områder har du faktisk mulighed for at spare sammen på. Hvis du holder dig indenfor disse grænser under hvert punkt vil du opleve at du på hvert punkt har mulighed for at sparer op hvis du ikke bruger hele beløbet.

Økonomisk støtte
Søg økonomisk støtte

Søg økonomisk støtte

Du kan som udeboende i Danmark søge om boligstøtte igennem staten. Det gøres på borger.dk og afhænger af din indkomst, lejlighedens størrelse og hvilken kommune du bor i. Herunder kan du finde et link til boligstøtte hvor du både kan læse mere, men også ansøge om at få boligstøtte. Du vil næsten altid få boligstøtte så længe din økonomi som studerende er blandt gennemsnittet af studerende.

Se om du kan få boligstøtte

Tegn en studieforsikring

Forsikringer kan være dyre, men hvad der er rigtigt dyrt er ikke at have en forsikring når uheldet rent faktisk sker. Kontakt derfor din forsikring og snak med dem om at få en studieforsikring. Disse dækker typisk præcist det samme som en almindelig forsikring, men koster til gengæld lidt mindre. Disse er dog kun tilgængelige så længe du studerer. Når du så ikke længere læser bliver du bedt om at opgradere.

Sidste udvej og akutte situationer

Står du pludseligt i en måned og der er bare faldet alt for mange uforudsete omkostninger? Du har måske allerede taget et SU lån, men din økonomi hænger bare ikke sammen. Du kan i sidste tilfælde søge om at få udbetalt et kviklån. Det skal være sidste udvej og du skal for alt i verden sørge for at få disse betalt ud hurtigst muligt.

Scroll to Top